Derma Space träffar en färg- och stilrådgivare

Derma Space träffar en färg- och stilrådgivare

Hej, berätta gärna lite om dig själv!

Mitt namn är Elisabeth Bövik och jag arbetar som färg- och stilrådgivare sedan drygt 20 år tillbaka. Intresset för färger och deras påverkan startade redan när jag var relativt ung och började notera att jag klädde bäst i färger som var kontrasterande. Jag förstod dock inte varför och det var först under min utbildning som jag fick insikt om att mina egna färger på hy, ögon och hår var kontrastrika, och det var därför jag passade så bra i färgkontraster.

Enligt vilket koncept arbetar du?

De första färgrådgivningarna använde sig av det så kallade årstidskonceptet. Den första boken om färger och färgrådgivningar enligt denna teori kom under mitten av 1980-talet. När jag utbildade mig hos Colour Me Beautiful hade företaget gått över från årstider till sex färggrupper. Idag jobbar vi enligt Albert Munsells koncept där han mycket logiskt delar in färgerna i sex olika grupper, vilka innebär att du kan vara ljus eller djup/mörk, varm eller kall samt klar eller mjuk. Detta är den första indelningen och sedan har vi alla två undertoner. Vi tillhör alltså tre dominanter sammanlagt, det vill säga den första karaktäristiska och två undertoner. Undertoner kan ibland vara svårt att förstå. I korthet så är alla gulbaserade färger varma medan de blåbaserade är kalla. När det gäller skillnaden mellan klara och mjuka färger är det bra att jämföra exempelvis citrongult med vaniljgult, där det citrongula står för det krispigt klara och vaniljen för mjukheten.

Är färganalys en trend? På vilket sätt fungerar inte årstidskonceptet?

Färger har alltid fascinerat människan och historiskt sett har vissa färger varit klassmarkörer, men de miste sin suveränitet under industrialiseringen, då man lärde sig att ta fram färger på teknisk väg. Intresset för färgrådgivning eller färganalys har varierat under åren. Det nuvarande stora intresset uppstod genom TikTok. På grund av alla videoklipp som florerar så har jag idag betydligt fler yngre personer som bokar rådgivning än jag hade tidigare. Jag är dock restriktiv med att ha allt för unga personer på rådgivning eftersom jag inte vill styra dem. Många tror att jag genom att enbart bara titta på en person kan bedöma vilka färggrupper personen i fråga tillhör, men riktigt så enkelt är det inte. Ibland kan jag se den första dominanten, ibland även de två första färggrupperna.

Många som kommer till mig talar om årstidskonceptet och visst går detta att översätta till våra färggrupper men inte helt fullt ut. Det finns en del som fortfarande arbetar med färgsystem som bygger årstiderna med sina undergrupper. Ett annat sätt att arbeta är med siffror, som exempelvis frisörer gör. Ju lägre siffra desto mörkare är du. Färger beskrivs också med siffror hos exempelvis tryckerier, reklamföretag och när du köper färg för att måla om. 

Jag anser att vårt system med sex olika karaktäristiska färggrupper är logiskt och tydligt. En anledning till att det är svårare med rådgivning enligt årstidsteorin är att du under samma årstid kan hitta klara, mjuka, kalla, varma, djupa och ljusa nyanser. Låt oss ta en nyponbuske som exempel. På busken hittar du cerisefärgade blommor och orangea nypon. Blommorna tillhör den klara och kalla gruppen, och nyponen är klara och varma. Med andra ord hittar du två helt olika färggrupper på samma växt. ”Du är en höst” hör man många säga om personer som klär fint i varma färger. Faktum är dock att du även hittar många kalla färger i naturen under hösten. ”Du som är så mörk kan klä dig i alla färger” är ett annat uttryck, som inte heller är relevant.

Hur går en färganalys till?

När en person bokar tid hos mig startar vi med fika, och kunden får berätta om sig själv och vad hon eller han vill ha hjälp med. Efter en kort teori om vårt system jobbar vi framför min spegel. När jag draperar de olika färgkragarna närmaste ansiktet kan kunden med egna ögon se vilka färger som är mest smickrande. När vi konstaterat vilken av de sex färggrupperna som är kundens bästa och första dominant, testar vi fram de två undertonerna. Därefter sätter jag ihop en färgplånbok med kundens personliga färger. Färgplånboken är bra att ha i väskan de gånger personen ska inhandla något nytt, vare sig det gäller kläder, accessoarer eller smink. Under mina stilrådgivningar väger jag även in stilpersonlighet och kroppsform. Kombinationen rätt färg och rätt snitt kan göra stor skillnad för helhetsintrycket.

På grund av att jag har gjort hundratals färgrådgivningar under alla år kan jag även göra färganalyser digitalt. Det är dock inget jag föredrar, då färgåtergivning på olika datorer inte alltid stämmer överens. I min studio har jag bra ljussättningen, och det är därför jag föredrar att kunder kommer till mig. Vad gäller belysning har jag många gånger försökt få butiker att använda sig av dagsljus i sina glödlampor, i stället för det gula ljuset som är det mest vanliga. Ljuset betyder så otroligt mycket för det totala intrycket. Det kan medföra att kunden köper en skjorta eller kanske ett läppstift som ser ut att passa i butik, men som är helt fel när kunden provar därhemma.

Spelar hårfärgen någon roll? Vad händer när man blir gråhårig?

Hårfärger talar vi också om under en färgrådgivning då det absolut spelar in. Är du kall som färgpersonlighet men har färgat håret varmt kan det påverka ditt helhetsintryck. Tänk också på att de kalla pigmenten i håret bleks snabbare än de varma. Även om en kund har färgat sitt hår i kalla nyanser, får håret en gyllene ton under sommarens sol. Att skydda håret med sjalett eller hatt är därför bra att tänka på. Det skyddar också hårbotten från solens skadliga strålar.

Vår hårfärg förändras också över tid. Vid cirka 55+ år kan färgen på håret anta en gråare ton hos de allra flesta. En del blir gråhåriga mycket tidigare och andra lite senare. Det är dock inte enbart håret som ändras med åldern utan även hudens ton och ögonens glans. Då byter vi färggrupp och oavsett vilken dominant vi tillhört tidigare så blir de flesta snyggast i den kalla gruppen. I samband med de gråa håren kommer också i många fall rynkor. Derma Space har många bra och passande produkter och råd för att förebygga ålderstecken. Visste du att även en färganalys kan hjälpa till? Mindre lämpliga färger medför att rynkor framträder tydligare och huden kan fläckvis få en helt annan ton. Genom att klä dig i passande nyanser kan du se yngre ut, både i spegeln och inför omgivningen.

Om kunden vill veta ger jag gärna tips på vilka nyanser som är bäst utifrån personens färggrupp. Jag arbetar tätt ihop med en frisör, som även hon är utbildad inom samma färglära. Jag rekommenderar de kunder som behöver förstärka sin hårfärg att boka tid hos henne. 

När det gäller makeup hur skall man tänka då? Hur kan man arbeta med färger för att framhäva/dölja?

Under en färgrådgivning tittar vi ibland även på makeup, mycket beroende på om kunden sminkar sig eller ej. Precis som med hårfärg kan även färg på ögonbryn göra stor skillnad. När det kommer till smink så tycker att det blir bäst att använda sig av komplementfärger, som enkelt förklarat är de två färger som ligger mitt emot varandra i ett färgsystem. Om du skall lägga en festmakeup kan du med fördel använda starkare och mer glansiga färger än när det gäller en vanlig vardagsmakeup. Även här tar jag dock alltid hänsyn till kundens stil och personlighet. En färgstark och dramatisk person och en mer tillbakadragen och klassisk person skulle inte delat vare sig sminkväska eller garderob. Det är också det mest fantastiska med mitt jobb, att jag får träffa så många olika typer av människor. Alla är unika och alla har något vackert som är värt att lyfta fram.

För att återgå till komplementfärger kan jag ge ett exempel, om du har blåa ögon framträder färgen mer intensivt i ögonskuggor som har en varm orange ton, men även en mörkbrun nyans kan ge blåa ögon lite mer klarhet. Till gröna eller melerade ögon är tipset att använda ögonskuggor i rosa eller djupare nyanser av rött. För dig med exempelvis en hud med rodnad kan du, utöver att investera i Derma Spaces fantastiska hudvårdsprodukter, dämpa det röda med en sminkprodukt som har gult i sig.

Skönhet börjar inifrån och självfallet är det viktigaste när det gäller din hud att använda rätt hudvård, men också att se över kost, levnadsvanor etc. Ibland händer det dock att det dyker upp tillfälliga problem du gärna vill dölja omgående. Efter en sömnlös natt kanske de mörka ringarna under ögonen syns mer, och vad händer om du vaknar upp med en finne på bröllopsdagen? Med rätt komplementfärger kan du trolla bort dessa tillstånd, och det är en del av det fantastiska med färgteori.  

Rom&nd – Glasting Water Tint i färgen #Rose Splash räknas som kall, medan färgen #Coral Mist är varm.

Om du skulle vilja skicka med läsarna något avslutningsvis, vad skulle det vara?

Alla kan bära alla färger, men inte alla nyanser. Låt oss ta färgen rött som exempel. En person som har en kall underton passar i hallonrött, medan den som tillhör den varma färgskalan ser finare ut i tomatrött. Uttryck som ”grön är din färg” är missvisande. Grönt finns i massor av nyanser, precis som alla andra färger. Vad det handlar om är att hitta just din bästa nyans. Gillar du inte en färg behöver du inte bära den, men i många fall har det visat sig att kunden inte har hittat rätt nyans av färgen ännu.

Det är färgen på kläder eller detaljer som du bär närmast ansiktet som är viktigast, eftersom dessa reflekteras i ditt ansikte. I passande färger ser din hud slätare ut, ögonen glittrar lite mer, du ser gladare ut och ger ett mer välklätt intryck. Vilken färg du har nedtill spelar alltså mindre roll. Med andra ord är även nyansen på din makeup viktig. Om du inte vet dina bästa färger själv bör du försöka få hjälp med att hitta din hudton. Sedan kan du enkelt välja färg utifrån denna information, i stället för att följa trender. När jag har rådgivning tar kunden ofta med sig sin makeupväska så att vi kan gå igenom färgerna på sminket. Ett för varmt läppstift till en hud som har kalla toner kan göra att du ser blek ut. Ett kallt rött läppstift blir mindre passande till en överdel som har varma nyanser av exempelvis orange. Nyanserna på makeup och överdelar bör alltså matchas för att det skall ge ett snyggt intryck.

Jag jobbar mycket med hållbarhet och speciellt med hållbart mode. Att återanvända kläder är ett måste om vi skall värna om jordens resurser. Låt sommarens kläder följa med in i höstgarderoben genom att bära en grovstickad tröja till sommarens plisserade kjol. Tänk också på hållbarhet när du väljer smink. Spana exempelvis in Derma Spaces multifunktionella produkter. Ett läppstift eller läppglans kan användas på läppar, kinder och ögonlock. Trender kan vara kul att följa, men de är sällan hållbara. Genom att enbart hålla dig till rätt färger och inte göra felköp, kommer du alltid att se fantastisk ut och troligtvis även spara pengar.

Om du gjorde en analys under 80-talet är mitt tips att du behöver uppdatera dina färger, eftersom dessa har förändrats sedan dess.

Tack för denna trevliga pratstund!
Elisabeth Bövik
Dipl. Färg- och stilrådgivare


Du kanske även tycker om

Se alla
T-zonen
Vad är T-zonen? T-zonen är pannan, näsan och hakan, vars områden kan ses som formen av bokstaven T. Huden i T-zonen är hos de allra flesta tjockare än i resten av ansiktet, och har även fler talgkörtlar. På grund av...
3 anledningar till att män får finnar
Genom mitt yrke har jag träffat många kunder, både kvinnor och män, som brottas med olika hudproblem. Ett av de vanligaste problemen jag hör från manliga klienter är finnar. Det kan kännas frustrerande, förvirrande och, för en del, pinsamt. Det...
Derma Space träffar en färg- och stilrådgivare
Hej, berätta gärna lite om dig själv! Mitt namn är Elisabeth Bövik och jag arbetar som färg- och stilrådgivare sedan drygt 20 år tillbaka. Intresset för färger och deras påverkan startade redan när jag var relativt ung och började notera...
T-zonen
Vad är T-zonen? T-zonen är pannan, näsan och hakan, vars områden kan ses som formen av bokstaven T. Huden i T-zonen är hos de allra flesta tjockare än i resten av ansiktet, och har även fler talgkörtlar. På grund av...
3 anledningar till att män får finnar
Genom mitt yrke har jag träffat många kunder, både kvinnor och män, som brottas med olika hudproblem. Ett av de vanligaste problemen jag hör från manliga klienter är finnar. Det kan kännas frustrerande, förvirrande och, för en del, pinsamt. Det...
Derma Space träffar en färg- och stilrådgivare
Hej, berätta gärna lite om dig själv! Mitt namn är Elisabeth Bövik och jag arbetar som färg- och stilrådgivare sedan drygt 20 år tillbaka. Intresset för färger och deras påverkan startade redan när jag var relativt ung och började notera...