Övergångsåldern och huden i allmänhet
Klimakteriet
Få pratar om klimakteriet, och för vissa känns ämnet nästan ”tabu”. Så borde det inte vara, och med detta blogginlägg hoppas jag kunna skapa förståelse för övergångsåldern, med fokus på de hudförändringar som sker. Om du är en individ som har mens kommer du förr eller senare att nå dit. Vad innebär det för din hud? Vissa förändringar kan påverka mer än andra, och det är just det som vi kommer att förenklat gå igenom tillsammans.
Testosteron dominerar
Östrogen, känd som ”det kvinnliga könshormonet”, minskar under klimakteriet och det resulterar i en förändrad hud. När östrogennivåerna sjunker, kliver testosteron in och tar över. Testosteron, ”det manliga könshormonet”, kan påverka hårväxten i ansiktet, och en del kvinnor utvecklar skägg. Ökad hårväxt kan också vara ett resultat av sköldkörtelns påverkan. Vi rekommenderar att du kontaktar din läkare för en undersökning, innan du tar till eventuella hårborttagningsbehandlingar.
Kollagennivån
Förändringen i hormonbalansen påverkar även nybildningen av kollagen negativt. Fettlagret i huden minskar och huden kan bli både mindre elastisk och tunnare. När kollagennivåerna minskar kan huden också bli torrare, vilket kan resultera i torrhetsrynkor. Det är ofta nu som slapphet, fina linjer och rynkor framträder mer tydligt.
Vuxenakne
Under klimakteriet finns det också kvinnor som får vuxenakne. Det manliga testosteronet stimulerar talgkörtlarna att utsöndra kraftigare talg, vilket leder till fetare hud. Om huden inte vårdas ordentligt uppstår vuxenakne. För en person som inte haft problem innan, kan detta kännas som en utmaning, men kom ihåg att med rätt produkter kan huden rengöras korrekt.
Känslig hud
Huden blir naturligt känsligare, på grund av förändrad fysiologi, och det blir extra viktigt att vårda den. Tänk på att solen är stark och om inte tillräckligt hög SPF används, kan pigmentförändringar och leverfläckar framträda. Leverfläckar har inget med levern att göra, utan det är en förändring i huden som går att undvika om du skyddar den. Kom ihåg att det huden utsattes för som ung kan visa sig först på äldre dagar.
Aptitretare
Det här var en ”aptitretare” i form av fakta om klimakteriet. Om du vill lära dig mer och fördjupa dig i olika hudtillstånd som följer med övergångsåldern, rekommenderar jag kommande blogginlägg. Då kommer du även att få de allra bästa tipsen för hur du och ditt hudtillstånd kan samarbeta under klimakteriet. Redan nu vill jag dock bjuda på ett tips som gäller alla hudtyper och tillstånd:
- Använd ALLTID solskräm eller en dagkräm med SPF året om, oavsett väder. Fastän det regnar eller är molnigt ska du skydda din hud. Genom att alltid skydda dig med solskydd förebygger du skador, rynkor, fina linjer och du bromsar åldrandet av din hud. Din hud kommer att tacka dig för det!
Med vänliga hälsningar
Eva Scott, kosmetolog